2017. április 9., vasárnap

Fogolykálvária Veszprémben a nagyhéten

Szellemkatonák a veszprémi Szent Imre-templomban

Különleges helyszínen, a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban építhettük föl vándorkiállításunkat április 7-én. Veszprémnek, a katonavárosnak súlyos véráldozatokat jelentett a nagy háború, és a kezdeti eufóriát itt is gyorsan felváltotta a felfoghatatlan veszteségek miatti fájdalom. 


A Szent Imre-templom szentélyében most is olvasható a hősi halottak névsora, mi ezt a szomorú lajstromot egészítettük ki Asinara magyar halottainak névsorával – és balkáni, szardíniai kálváriájuk történetével: tablókkal, eredeti tárgyak és dokumentumok gyűjteményével.



Április 8-án, szombaton délután jelentős érdeklődés mellett nyílt meg a tárlat. Udvarhelyi Erzsébetnek, a kiállításunknak helyet adó Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatójának köszöntő szavai után Márfi Gyula veszprémi érsek hívta fel a figyelmet a húsvéti időszak elmélyülésének és a fogolygolgotának az összefüggéseire.


Márfi Gyula veszprémi érsek beszéde a megnyitón


Majd Major Anita, a kiállítást megalkotó Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. ügyvezetője ismertette az Asinara-projektet; végül Pintér Lajos veronai tiszteletbeli főkonzulnak, a Honvédkórház miniszteri megbízottjának személyes hangú beszéde következett. Első világháborús katonadalokat adott elő a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. 


Pintér Lajos professzor


Az ünnepélyes megnyitót filmvetítés követte: a Szamár-sziget rabjai című dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők, majd Margittai Gábor dedikálta Szamár-sziget szellemkatonái című könyvét.

A kiállítás május 21-ig látogatható.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése